Откъсни парче от Тоскана, направи го в Арецо

DSC09890DSC09900

С какво всъщност би трябвало да е известен Арецо? Аз не се сещам за нищо, освен това, че се намира  в Италия. Нищо чудно някой да обърка и този факт. Дори ако поразровиш в интернет, няма да откриеш кой знае колко вълнуващи факти около стохилядното градче. В популярната култура също не намираме някакви заемки. Част от филма на Бенини „Животът е прекрасен” и нещо свързано с някаква електронна игра. Добре де, това реално си е градът на чаровния Роберто. Толкоз. Може би всичко това кара редовия турист да не включва Арецо в програмата си, когато е на тур из Тоскана. Най-малкото ще заложиш основно на Флоренция, Сиена и десетките малки селца в региона, които привличат със своята романтика и безвремие. Е, може би прекалено дръзко изключихме Арецо от туристическите гидове, ще рече човек, че там гледат на пришълците като на извънземни. Не е така, но това, което може да се заключи е, че ако по една или друга причина този град е останал извън обсега на вашето пътешествието, то определено може да съжалявате за това!

DSC09902DSC09878

DSC09874DSC09871

Защото Арецо притежава цялата Тоскана – тихи, спокойни улици, притичващи улични котки, също така дебнещи движението улични котки, камбанен звън, висок хорски говор, приятни места за хранене, още по-приятни магазинчета за храна, силно италианско кафе, вино, хляб, много млади хора наоколо, религия, красив централен площад. Всичко това се умножава двукратно, че и повече, когато не си го планирал. Когато си отклонил автомобила, след табелката към Арецо единствено с идеята за кратка почивка и бърз обяд, а си прекарал часове наред там. Всъщност по традиция за градове с подобна големина Пиаца Гранде концентрира около себе си всички задължителни маршрути. Там или в непосредствена близозст са по-забележителните катедрали, там са библиотеката, граския съвет. Не подминавайте с пренебрежение няколкото чудни фонтанчета, около които по традиция кипи живот. Там се организират срещите, там често се провеждат дълги разговори.

Може да решите да останете в Арецо няколко дни. Със сигурност ще ви бъде приятно, ще подейства ободряващо и разпускащо. Но и няколко часа стигат. Най-вече поради това, което вече споменахме – Тоскана е навсякъде, наоколо и наблизо, който и завой да избереш. И освен ако не разполагате с цялото време на света, си струва да побързате.

DSC09865DSC09857

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

2 мнения за “Откъсни парче от Тоскана, направи го в Арецо

  1. В събота улиците на Арецо се превръщат в най-големия антикварен пазар , който съм виждала. Любителите на „разни неща с история“ могат да си откарат целия ден без да усетят как е минало времето

Вашият коментар