Пренесен в Китай

DSC00766DSC00767

Халщат е на близо 300 км. разстояние от Виена, също така на около стотина от Залцбург. Има население от 700 жители. В смисъл – ако не си се запътил точно натам, няма как да минеш уж случайно покрай него. Но като гледаме наоколо, май мнозина други са се запътили целенасочено натук.

Иначе е страхотно разтоварващо. Кацаш на летището в австрийската столица, наемаш нещо скромно, с малък разход, и поемаш по пътя. Като дори си позволяваш импровизация, като караш без GPS, без дори добрата стара хартиена карта. Следваш някаква посока и толкова. Малки селца и градчета, това, за което винаги си мечтал и си таял надежди да не се разочароваш, след като се убедиш, че то всъщност не е реално, не съществува. Напротив, реално е. Зелените пасища с пасящи крави, спокойни крави, такива, които вероятно нямат грижи и тревоги. Имайки предвид, че дори и кравите би могло да имат някакъв набор от проблеми и тревоги по време на иначе кроткия си на вид живот. Пътят минава и покрай онези неизбежни къщи, които ние категоризираме посевместно като „алпийски”. Да, в тях живеят нормални хора. Родени на Земята. Но как, по дяволите, успяват винаги да подържат перфектни саксии с цветя по протежение на балконите и первазите си?

DSC00782DSC00777

DSC00775DSC00768

DSC00776DSC00769

Отплеснахме се, а трябва вече да сме в Халщат. Добре, вече сме тук. Ами, пак ни се струва едно такова, алпийско. Ами какво друго да е, след като градчето, част от културното наследство, което УНИЦЕФ гризливо пази и поддържа, е част от голямата европейска планинска верига. Въпреки че тук акцентът не е планината, а водата. Езерото, на единия край на което пустите му австрийци са решили да си направят землище. Преди 700 години, както уточнява случайно попаднал пред обектива ни плакат. И пак тези дървени къщи. Навсякъде са. Вижте ги.

Това, което прочетох допълнително за Халщат, е следното. През юни 2011 година се появява информация, че нейде в Китай замисляли реплика на градчето. Хм. През юни 2012 година Китайска минна корпорация официално открива пълна реплика на Халщат, едно към едно като мащаб и размери, в град Хуйжу, провинция Гуангдонг.

DSC00764DSC00783

 

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s