Берлин: Преди

berlin174BERLI_49

Ще стане дума за Берлин. Преди и сега. Не, не, не онова преди. Всеки би си помислил, че става въпрос за спомен преди падането на Стената и днешно време. Не, сега просто ще разгледаме немския град просто през дузина години разлика. Но повярвайте ми, през това време Берлин толкова много се е променил, че вероятно дори старите и печени таксиджии продължават да ползват усърдно ДжиПиЕси за своите маршрути. Така и не могат да се отпуснат и да бъдат сигурни, че еди кое си място е на същото място или най-малкото – до него няма нещо ново. И преди, когато за първи път бяхме в началото на века в Берлин и сега, най-набиващи са грамадански строителни кранове, извисени покрай десетките исторически сгради и места. Накъде повече да се разраства този град – не е много ясно, по-скоро той се обединява, този процес далеч не е завършил. Майтап, дори Бранденбургската врата бе времонт. Реално не я видяхме. Все едно да отидеш в Кайро и река Нил да е пресъхнала. Добре де, всъщност не бе чак толкова драматично.

Съвсем естествено, Берлин представя останките от Стената като главна туристическа атракция. Това бе изключително видно преди години, днес градът вече се опитва да предложи множество алтернативи. Сувенирчетата с трабанчета, магнитчета- реплики от целувката на Леонид Брежнев с Ерих Хонекер, уж миниатюрни парченца от самата Стена – това се предлагаше. Също така, тогава бе времето и на мечките. Първият път попаднахме в Берлин едва седмици след появата на United Buddy Bears. Стотици двуметрови мечки от фибростъкло, изрисувани по най-необикновен начин и застанали в най-различни пози. Проектът постепенно се реализира в благотворителна инициатива, бе поет от ЮНИЦЕФ, помня преди няколко години дори няколко от берлинските мечки бяха докарани за кратко и в София. Но това определено промени за известно време облика на немския град. Въпреки посещението си в местния Зоопарк, то не ни напускаше чувството за това, как от всеки ъгъл дебне по един шарен мечок.

BERLIN_3BERLI_63 BERLI_15BERL_112

Берлин е и един от най-ярките примери за колоритност, за глобалност. Събирателен образ не само на Запада и Соц-Изтока, но също така на Далечния и Близък Юг, най-вече и на буквалния  Далечен и Близък Изток. Кварталът Кройцберг и неговото близо половин-милионно население от турски произход, плюс още поне толкова нови имигранти е символ на обединението. Не онова политическото, през 1989 година, а на едно, чиито процес е стартирал две-три десетилетия по-рано. Приливната вълна от Турция, достигнала огромни размери. И как всички тези хора, чиито деца вече са първо поколение родени в Германия отдавна се чустват неотменна част от немския град, от местното общество. Няма намръщени и подозрителни погледи в метрото, няма нападения над не-арийски изглеждащи хора, има толерантност. Всеки със своята дейност е полезен за благополучието на другия, на съседа си, на съгражданина. Този процес е обхванал цяла Германия, но точно в Берлин е може би най-забележителен. Както впрочем, почти всяко нещо в този град.

BERLI_37berlin179

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s