Венеция, град Лондон

DSCF4555DSCF4552 DSCF4553DSCF4556 DSCF4554DSCF4563

Този път, за разликата от много други етно-квартали на Лондон, става дума за такъв, който препраща символично към най-известното място на света, където водата е повече от твърдата повърхност. Част от прочутия квартал Мейда Вейл съвсем буквално и официално си е наречен Little Venice. Признавам, доста претенциозно. Не, че не е приятно и романтично, но на същия принцип и в София, при наличието на две дюнерджийници около Попа може да кръстим пространството Little Beirut. Или ако трябва да сме досадно детайлни и педантични – Little Damascus, тъй като работещите там близо 20 години продавачи са от Сирия.

Сега обаче към Лондон, към тамошната Венеция. Вероятно един от най-задължителните райони, където трябва да проведеш своя ежедневен крос. Още повече, че „малката Венеция” продължава да бъде пропускана от тълпите туристи, които задъхани със своите гидове, трескаво бързат да запълнят няколкото си дни в мегаполиса с множеството популярни забележителности. Къде ти сега време за безцелни разходки по някакви канали, за да се гледат свободно циркулиращи патици и дървени лодки в чиито каюти живеят хора. Но ако вече сте преминали в предишните ви престои покрай Бъкингамския дворец, Пикадили и сте се потъпкали сред лудницата на Оксфорд стрийт, то сърцето на Мейда Вейл е вашето ново място в Лондон.

DSCF4562DSCF4561 DSCF4558DSCF4557

Всъщност правилата тук са ясни и прости и закачени за публично достояние. Можеш да паркираш своята лодка или малко корабче за период от месец или нещо подобно. След което отстъпваш мястото си на друг. На пръв поглед си казваш, че цялата мрежа включва едва три-четири водни улици, но се оказва, че те са доста повече. А на други табели, спокойно можеш да прочетеш и да се запознаеш с историята на целия квартал и как изобщо е възникнала идеята. Някъде в края на 19 век, местен поет дава името почти на шега. Но съвсем не на шега по воден път е възможно да се стигне от тук чак до Лондонския зоопарк.

Сякаш задължително условие е, всяка лодка да притежава освен регистрационнен номер и име, да има специфичен знак и разбира се – флаг. Няма го оригиналното подвикване на гондолиерите в самата Венеция, няма я цялата специфична италианска жлъч. Тук в лондонската версия цари пълно спокойствие. Съответно обаче няма как да видите родната къща на Антонио Вивалди или да стъпите на Пиаца Сан Марко. Но пък ето ви алтернативата – току виж сте срещнали със сутрешна чаша кафе в ръка някои от тези, които имат къща или апартамент в квартала и от време на време се завъртат около каналите. На мен са ми по-интересни – Джарвис Кокър, Пол Уелър, Бьорк също има имот тук, още Джонатан Рийс Майърс, Робърт Смит или Кейт Мос. Следващият път просто вмъкнете в програмата си Венеция, град Лондон.

DSCF4567DSCF4568 DSCF4569DSCF4570

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s