Корея 02: Религията е храна, храната е религия

KOREA096KOREA204 KOREA270KOREA559

В Корея религията и храната имат нещо много общо. И двете са в изобилие. С тази разлика, че анализите в последните години показват все по-нарастващ атеизъм в местните, докато апетитът едва ли спада. Просто защото има много какво да се яде. Но в Южна Корея в изобилие са и различните религии. Няма друга страна в тази част на света, така наречената „жълта Азия”, чието население да експериментира в такава степен с религиозните си възгледи.

Реално, според последното проведено проучване на Южнокорейския национален статистически център близо половината от 50-милионното население не се свързват с някаква определена религия. Което пък позволява във всеки един момент те да бъдат въвлечени или впечатлени от появата на някаква нова религиозна мода. Първосигнално си мислите, че корейците са будисти? Да, пълно е с будистки храмове, но едва една четвърт от тези 50 милиона вярват в различните негови въплащения. Повече са християните. Още преди десет години имах възможността да се убедя в едва ли не ежедневното и бурно разрастване на християнството в Сеул, вероятно и в други градове и селища. Докато будиските храмове из столицата бяха по-скоро уютен и скътан оазис сред забързания мегаполис, места, където преспокойно можеш да приседнеш, да послушаш успокояващи звуци и мелодии, то съвсем не така стояха нещата с протестанските и католическите молитвени домове, откъдето редовно излизаха или влизаха море от хора. Неделните сутрини в Сеул не бе желателно да приближаваш район с наличието на някоя от новите, помпозни, грамадни и модерни църкви. Вижте на една от снимките външните стълби пред входа на Yoido Full Gospel Church. Капацитетът на църквата е над 26 хиляди души! За справка храм-паметник „Александър Невски” побира едва 5 000. Вярващите от Yoido принадлежат към движението Петдесятчество, в по общ смисъл са протестанти. Какво да кажем и за внушителната Презвитерианска църква в центъра на Сувон, град отстоящ съвсем близо до столицата. Естествено има и мюсюлмански храмове, архитектурно стилът им е подобен на тези в Сингапур или Малайзия. В Южна Корея съвсем спокойно може да се натъкнете на мормони, на привърженици на конфуцианството, на хиндуисти или пък юдаисти. И тук идва съвсем естествената прилика с храната.

KOREA661KOREA658 KOREA401KOREA160

Обикновено свързваме цяла Азия с невероятното кулинарно разнообразие. Дали така е и в Корея? Да, че дори и малко отгоре. Дали съм ял печени червеи, поръсени със сусам? Не, но пък може и изобщо да не съм разбрал част от нещата, които съм поглъщал в продължение на месец. Често имаше случаи, когато изгладнял влизам в една от хилядите палатки, опънати насред улицата и които предлагат няколко вида прясно приготвена храна. Меню? Няма! Говорещ английски? Няма! Сочиш там нещо, пък какъвто ти бил късмета. Тези прословути палатки, които безспорно определят кулинарния облик на Сеул, вероятно и на цяла Южна Корея се опъват привечер, работят до около 5-6 часа сутринта, след което се сгъват и пространството грижливо се почиства, за да може първите раннобудници или тръгналите рано на работа да го направят по едни изрядно свежи тротоари. Богати хора, костюмирани, нагласени за вечерна забава жени, млади влюбени – всички те са най-редовни клиенти на безименните палатки. Атмосферата е повече от спартанска, пластмасови маси и столове, отиваш до една сергия, посочваш какво искаш и скоро то идва, донесено от здраво загрятите горещи тигани и плочи. Популярни са също така и прочутите по цял свят корейски ресторанти с маса с вградена скара в средата, където сам приготвяш сурово поднесената ти храна. Има и безброй заведения за бързо хранене в които можеш да избереш някаква кутия, пълна с няколко вида гарнитура към основното. И неизменното кимчи. То, заедно с ориза е навсякъде. Храната в тази страна е навсякъде. Хората обичат да ядат, правят го с удоволствие, изобщо не се притесняват от това, че им се налага да се хранят по няколко пъти на ден. Докато разговарят, докато общуват, докато пътуват корейците се хранят.

Яж, моли се и бъди кореец – простичка максима, която работи безотказно в тази част на света. Каква е рецептата ли? Просто да има разнообразие от всичко.

KOREA565KOREA226 KOREA236 KOREA098

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s