Канале Гранде по тайландски

DSC02370DSC02371 DSC02392DSC02411

Сега ще говорим единствено и само за каналите.

Популярният Канал Гранде във Венеция е дълъг 3,8 километра. Хубав е, има какво да се види по неговото протежение. Кхлонг в Банкок е общото название на цялата мрежа от канали, опасваща тайландската столица и даваща по този начин доста пренебрежителното туристическо наименование „Венеция на Изтока”. Хм, трудно намирам допирни точки между двата града, освен разбире се водата. Но общата дължина на каналната мрежа в Банкок е неизмерима. Сигурно е, че надхвърля стотици километри. Градът буквално плува. Спи, храни се, пътува, работи, търгува, живее върху вода.

DSC02440DSC02354 DSC02435DSC02426

Кхлонг се използват освен за живеене, за прочутите плаващи пазари, за бърз транспорт, избягващ неописуемия бангкокски трафик и за отходна канализация. Да, звучи ви шоково, но пак повтарям – там, където близо 15-милионния град си изхвърля отпадъчните води е място, където деца се раждат, играят по цял ден и растат, за да създадат от своя страна собствено поколение. Да, също така на това място се къпят. Направо във водата. Наличието на порода дребни алигатори е сякаш най-милото нещо, което можеш да срещнеш из тези мътни води. Всякакви твари се чувстват изключително уютно в симбиоза с човешкото присъствие. Качваш се на достатъчно тясната лодка, че да не смееш да предприемаш резки движения и потегляш на дълга обиколка. Какво по-естествена гледка да видиш голи малгучани и с една идея по-облечени възрастни, които радостно се потапят на място, което категорично можеш да наречеш „най-мръсното на планетата”! Личи си, че мимолетната им среща с преминаващите с ококорени очи туристи ги забавлява много. Всички са дружелюбни, въпреки че се налага постоянно да надничаш в стаите им, в домовете им. Няма друг начин – често наколните жилища почти опират нивото на водата, прозорци няма и стига да няма някое простряно пране, можеш да си разгледаш на спокойствие вътрешността на къщите. Къде се пере ли? Нужно ли е да отговарям и на този въпрос. Пак там – където се къпе, където си се потопил и с цигара в уста разменяш няколко думи със съседа, където вършиш реално и естествените си нужди. Сигурен съм, че на мнозина всичко това звучи като никога-няма-да-стъпя-на-подобно-място. Но колебанието се изпарява още при първите превзети километри водна площ. Мозъкът на европееца започва да щрака: Как е възможно всичко това? Но постепенно осъзнаваш, че всичко зависи от гледната точка. Това са същите тези хора, които малко преди това си срещнал на твърдата земя, в града, каращи своите мотопеди. Или тези, които ще засечеш късно същата вечер някъде, продавайки ти захаросани скорпиончета. Част от жителите на Банкок се прибират в многоетажна сграда, друга част се отправя към каналите. Толкова е просто. И разбираш, че е твърде обикновенно. И осъзнаваш какъв шанс е да го видиш, почти да го докоснеш.

Иначе една от основните атракции по време на престоя в града – плаващите пазари е на път да замре. Просто хората не купуват, поне не и в Банкок, туристите също се плашат да пазаруват от жените, които продават плодове, цветя или сувенири върху своите лодки. Задоволяват се с яко щракане с фотоапаратите. Но това не храни търговките. Преди десетилетия тези подвижни пазари са били масови, днес са далеч по-оскъдни.

Приключението „Канален тур из Банкок” си струва всяка една изплувана минута. И макар достатъчно дълго, минава като миг. Необятните детайли на един от най-чудните градове в света излизат наяве. И са толкова много на брой, колкото само големия тайландски метрополис може да предложи. Но нали се разбрахме, този път да говорим само за канали. За нищо друго.

DSC02437DSC02401 DSC02403DSC02391

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s