Гибралтар не е само маймуни

DSC09181DSC09241

DSC09180DSC09399

Въпреки че представителите на единствените на територията на Европа свободно живящи маймуни са първото нещо с което се запознавате, след като се настаните в хотела си в Гибралтар, най-популярната скала в света предлага далеч повече интересни мигове от срещата с маймуните от порода магот. И двата пъти когато пристъпвах в границите на тази британска територия си мечтаех над мен да прелети самолет. Поради простичкият факт, че това ще се случи буквално, особено ако бъдете заварен точно в този момент да преминавате през митническия контрол. Едно от най-.чудатите летища в цял свят все още предлага тази екстра. Това е единственият път през който трябва да минете на влизане или на излизане, той реално е и част от летищната писта. „Дейли телеграф” го включи в 10-те най-опасни летищни писти в света, а през 1969 година, тук, при това на самата писта Джон и Йоко сключиха своя брак.

Може би 90% от туристите отскачат до това късче скала за по няколко часа. И всички те бърза да се метнат на лифта за да стигнат до маймуните. Безспорна атракция, особено когато ви разпердушинят дамската чанта. Но печеливши са останалите, които предпочитат да прекарат поне една нощ сред едва 30-те хиляди жители на Гибралтар. Залез на терасата в стаята на който и да е от хотелите там е преживяване за цял живот. Бавно отместващите се кораби, останалата глъч, слънцето, водата – всичко се смесва в неповторима хармония. А когато самата тераса реално се намира закачена за отвесна скала, преживяването добива и екстремен нюанс.

DSC09319DSC09339

Около вас се говори на испански, от върха се виждат бреговете на Африка, на Мароко, плаща се в паунди, в малък диапазон се срещат католически или англикански църкви, синагоги, джамии. Всъщност освен всичко друго, именно в Гибралтар се намира най-южната джамия в цяла Европа. „Ибрахим-ал-Ибрахим Моск” е дар от саудитския Крал Фахд, но в случая е просто поредното нещо от категорията „най” тук. Нещо което малцина правят, заплеснати в своя „monkey business” е да се покатерят и проврат из лъкатушещите тесни улички на имигрантските квартали. Там където пък английска или испанска реч почти не се дочува, деца играят на воля и категорично не прилича на географски отрязък от Стария континент. Но това не пречи всеки път всички да изразяват категоричната си принадлежност към Кралицата. Първият по рода си референдум е бил през 1967 година, когато 99.6: от тогавашното население е предпочело именно този статут. Последният пък бе през 2002 година. На въпрос „Желаете ли Англия и Испания да си поделят суверенитета върху Гибралтар?” отговор „Да” са дали 1% от гласувалите. Така че флагът на Юниън Джак ще продължи да се вее от балконите и на входа на пъбовете, редом с местното знаме още дълго време напред.

Направете това отклонение, когато имате тази възможност. Ако ви се сторят множко дните, които прекарвате из Андалусия, то Гибралтар е най-доброто разнообразие. Дори и само да имате време за маймуните.

DSC09294DSC09329

DSC09349DSC09337

20153_235916441522_705921522_3402517_3009716_n

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s