Цветно Торонто

Ако искаш да спиш в хостел с австралийци, холандци и японци, да пиеш кафе в бразилска закусвалня, да обядваш в невероятно вкусен корейски ресторант или пък на крак на опиташ два хот-дога от френска киоска и накрая да вечеряш в гръцка таверна – именно Торонто е един от твоите градове. А да, в същото време през деня да се разминеш с още около…стотина представителя на най-различни раси, които са в този град първо, второ или най-много трето поколение. Винаги ще харесвам „канадския Ню Йорк” именно поради тази причина. И винаги ще си задавам въпроса как е възможно? В един сравнително среден по-размери северноамерикански град да съжителстват толкова много етноса и всичко това да води до невероятно висок стандарт и до едно от най-ниските нива на престъпност регистрирани някъде. Социалната и имигрантска политика на северната държава е уникален феномен, който продължава да работи безотказно десетилетия наред.

Всеки новодошъл едновременно успява да запази спецификата на своя оригинален произход и да стане канадец. Подложени на незапомнени подигравки от страна на южните си съседи, канадците не се притесняват да изтъкват нещата, които дразнят жителите на САЩ заради своята утопичност. Високи доходи, перфектно и почти безплатно здравеопазване, най-добрата пенсионна система в света, висококвалитетно образование. Всичко на север от езерото Мичиган тик-така в един невъзможен за никоя друга нация по света ритъм. Всичко е подредено, точно, разграфено, осигурено. И в същото време едва няколко часа са напълно достатъчни за да попаднеш в един приказен и цветен свят. Където индиецът се събужда, поздравява по стълбите съседа си от Аржентина, след това отива на работа в магазина на собственика от Сърбия, а през деня си комуникира с още хора от всеки един континент.

Не случайно сравняват Торонто именно с Ню Йорк. Но без напрежението, нервността и престъпността. И без кратката, но непоносима едномесечна жега всяко лято. Лятото в Канада е великолепно, зимата пък се понася, защото просто нямаш нужда да изпаднеш в ситуация в която да ти се налага тя да се стоварва върху гърба ти неканена. Ако искаш природа, девствени гори и езера, вечен сняг – моля, заповядайте в останалите 90% от територията на страната. В града всичко е измислено така, че може да изкарате цялата зима по ти-шъртка с къси ръкави и с летни гуменки. Е, нашата група бяхме бая болнави, и изглеждахме като космонавти по и без това безлюдните улици на града в края на февруари. Но въздуха, макар и режещо студен те примамва да го опиташ. Така, както всяко едно нещо в Торонто изпълва сетивата ти – било то храна, или интересна сграда или човек, или пък просто мач от НБА на Торонто Раптърс.

Реклами

Едно мнение за “Цветно Торонто

  1. Ники, не знам какво за теб е „сравнително среден по-размери северноамерикански град“ – Торонто е сред най-големите градове в Северна Америка. По-големи са Мексико сити, Ню Йорк, Лос Анжелис и Чикаго.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s