Призраци в блока на нашето минало

Наскоро бях в Словения. Два-три часа са напълно достатъчни за втория по-големина град там – Марибор. Включително и за обяд – дори в най-отдалеченото като спомен от бивша Югославия кътче, какво друго да се обядва, освен малки кебапчета, плескавица или нещо подобно на скара.

Всъщност разказът този път е именно за спомена. За миналото. И той започна да ме връхлита, когато разхождайки се из симпатичните улички на Марибор, се натъкнах на кино с позабравеното днес име „Ударник”. Не ставаше дума за някаква архитектурна реликва или за изоставена сграда, която е обект на неразрешен имуществен спор. Киното функционираше и в момента, бяха сложили постерите за „новия Батман”. Просто не му бяха сменили името, вероятно наречено така още при създаването си, някъде в средата на миналия век, в разцвета на Югославия. Добре, снимах и продължих напред. Тъй като в скромния по размери град не се изисква много време да обходиш центъра, бързо излязох на една от главните улици – пълна със заведения на открито, магазинчета за сувенири и щандове за плодове. Изведнъж замръзнах, поглеждайки към табелката с името на улицата – “Partizanska cesta”. Няма нужда от превод. Проверих на следващата пряка, да не би случайно да е някаква стара, забравена да бъде подменена табела. Не – улицата се казва точно така, направих проверка и от взетата от туристическия инфо-център карта. „Партизански път” бе последното наименование, което бих очаквал в Словения. В държава, която не просто е в Западна Европа отдавна. Самата Западна Европа прилича на Словения. Без да следваш крайпътните табелки, няма как да усетиш кога си преминал от Словения в Австрия. Китни селца, зеленина навсякъде, подредени градчета, чисти улици, спокойни хора. Това е Словения на ХХI век. Нищо общо с половин-вековното си насилствено социалистическо минало. Именно това породи и шока от запазените спомени, чрез имена на улици или киносалони. Вероятно и други неща. Краят на улица „Партизански път” се пресичаше с друга голяма улица – „Титов път”. Повече вече нямаше накъде. Това бе пресечната точка. Реших да помисля, какво всъщност се случва?

Темата ме вълнуваше и преди няколко месеца, когато се разпалиха за кратко страсти около предложението на варненския общински съвет за смяната на имената на 220 топонима, носещи турски, персийски, арабски или гръцки наименования. Всъщност големият зор бе за турските, няма защо да се лъжем. Увлечен в своята крайна националистическа струна, която трябва от време на време да дрънне, някой бе преценил, че това са належащите проблеми на региона. Пак се сетих за това именно в Марибор, пресичайки улици с определено зловещо пристъпване в миналото. Защо Словения не ги е подменила, нали това са важни работи? Така и така всичко друго вече е свършено в страната – тя е като готова, завършена и измазана докрай къща. Остава само да се живее в нея. И да продължа тук да разтягам някакви локуми, няма смисъл. Елементарно може да си направите извода – кой с какво се занимава в годините на прехода и кой до какъв социален и битов етап е достигнал.

Нищо друго не ми оставаше освен да поразтъпча още малко из Марибор, ставаше вече и доста горещо. Приветливи хора, красиви сгради. Уютен град. Нещо повече – в момента културна столица на Европа за 2012 година. Никакви топоними не ги вълнуваха, никакви призраци от миналото не ги преследваха. Всъщност призраците си остават в блока на нашето минало, в блока на нашето повредено съзнание. Този нашенски блок е с вид на овехтяла панелка. Сигурно и в Словения има някакви призрачни остатъци, ама те по-скоро са другите – Призраците под Виенското колело. Най-малкото защото Виена е на една крачка разстояние. Не само географски.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s