Гражданинът К

Чувала съм какви ли не истории за Копенхаген, но станах свидетел на необикновеността му с очите си през август 2011, когато по покана на модния гигант Gallery  посетих Седмицата на модата там. Два пъти годишно, в рамките на световнопопулярните модни дни, домакините от Gallery организират изложение с участието на повече от 260 модни марки, представят десет ревюта на избрани брандове и привличат повече от 11 000 посетители. Gallery е предпочитаната платформа за революционерите на скандинавския дизайн, като представя преди всичко млад, но установен дизайн, и залага на качеството, иновативността и най-вече – на достъпността. Последните три неща са и основните предимства на скандинавската мода в останалата част на света.

Трите необичайно слънчеви дни от 3 до 6 август 2011 допринесоха за приповдигнатата атмосфера на града, оригинално заредена от извиращата от всички кътчета на датската столица безкомпромисна креативност. По улиците на Копенхаген цареше хармоничен хаос от форми и цветове, микс между елитност и масовост, оригинални комбинации на краен и премерен вкус, игра на гоненица между ретро и футуристичен стил. И непринуденост в мащабни количества.

Активностите на „сцената” на Gallery обединяваха всички изброени дотук неща – от разхвърляната небрежност на Trash Couture през дадаиските увлечения на завладяната от андрогенността в излъчването Gaia Brandt, плетените препратки на Stine Ladefoged и раирания калейдоскоп на Max Jeny до графичността с фараонска кръв на Minimarket. Цветовете – черно, сиво, беж, синьо, жълто и оранжево, стилът – необуздано скандинавски.

От другата страна на улицата, точно срещу Кралската музикална академия, приютила подиума на Gallery, течеше и изложението на продукти за пролет-лято 2012 на марки от целия регион – Дания, Финландия, Швеция, Норвегия. Дрехи, обувки, аксесоари и бижута с подписа на скандинавската уникалност деляха пространството си с ловци на модни идеи и вдъхновения от цял свят. Форум, благодарение на който местната креативност намира пътя си към други горещи модни точки на планетата. И потвърждава имиджа на Копенхаген на световна модна столица, запълваща успешно пукнатините, оставени от лидерите в бранша – Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк. Всъщност за почитателите на дизайна с революционно мислене Копенхаген остава единствена спирка.

Датчаните са едни от най-приветливите хора в света, а в дни, когато слънцето все пак решава да ги облагодетелства с лъчите си, усмивките по лицата им направо засияват. Това ги прави благоразположени към всичко около тях, включително и към купищата туристи, които всяка година атакуват местните марки и забележителности. Онова, което прави хората тук различни обаче, е стилът им на обличане. Няма по-оригинални комбинации по отношение на цветове, кройки и материи от тези, с които се сблъскваш по улиците на Копенхаген. Може би затова и модната седмица там е една от най-престижните в Европа. Както и купищата модни марки, които малката държава, която съседите й галено наричат „Латинска Скандинавия”, произвежда. Свободата на мислене и размахът на таланта на местните дизайнери личи отдалеч, а отзвукът достига до ушите на модните фенове по цял свят.

Ако сте достигнали дотук в този текст – е повече от ясно и че имате отношение към стила на пътуване. Трябва да знаете, че Копенхаген е непредсказуем, но и изключително толерантен към крайностите в личния стил, затова тази дестинация предразполага към развихряне на въображението. Този сезон актуален е шикът от 60-те, но с обичайния скандинавски прочит – овални обеми, графични елементи, преплитане на цветове и фигури. Не се страхувайте от ярки цветове като оранжевото и комбинирайте смело материи. Няма да сгрешите, ако сложите в куфара си и така популярното напоследък райе – в Копенхаген ще ви бъде простено дори и ако се обсипете с него от глава до пети.

Каквото и да правите, не пропускайте да вечеряте в компанията на симпатични датчани в някое от рибните ресторантчета, разположени по многобройните канали на града. За миг ще се запитате дали не сте попаднали във Венеция, но партньорите ви по маса ще ви припомнят, че сте на далеч по-прогресивно място по отношение на начина, по който Копенхаген провокира света. И ще поискате да се върнете там отново!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s