Сива Бразилия

Преди няколко седмици гледах интервю с Петко Бочаров. Проверих – след дни той навършва 93 години! Това не е сензация, но в съчетание с перфектната форма, в която нашият преводач и журналист се намира, вече предизвиква дълбок поклон. Поведението му в телевизионното студио бе безупречно. Мисъл, познание, ерудираност…

Пак се сетих за един от любимите ми архитекти – Оскар Нимайер. Може би директно най-любимият. Бразилецът, проектирал реално цялата нова столица на своята родина е възможно най-уникалният съвременен световен пример за нестихващо творчество в напреднала възраст. А тази на Нимайер наистина е феноменална – на 15 декември в края на миналата година, той навърши 104! Дълго съм разглеждал албуми с работите на архитекта, чел съм негови интервюта. В момента той работи над разширяването на капацитета на легендарната трибуна Самбадром, използвана за карнавала. Работи!

За съжаление в Рио няма много работи на Нимайер. Освен в град Бразилия, в Белу Оризонте и в Сао Паоло, той се е разпръснал по света чрез емблематични проекти като сградата на ООН в Ню Йорк или главната квартира на Мондадори в Милано. Но в карнавалния град, някак неизбежно, се усеща присъствието му. Извън хотелите около плажовете и фавелите, бурното индустриално развитие на Рио през 50-те и 60-те години на миналия век му носи именно тези грамадни, сиви сгради, подобни на сталинската архитектура. Някак не свързваш слънчево Рио де Жанейро точно със сивия цвят, но той присъства навсякъде около теб. Стига да се потопиш във вътрешността му, извън туристическите маршрути. Синьо, зелено, червено, но със задължителното сиво. Хора с всякакви цветове на кожата, крачещи с евтини джапанки в жегата върху сивия фон. Впечатлява и Кадетралата Сао Себастиао. Капацитет 20 000. Отвън и отвътре – еднакво потискаща със своята грамадна структура, еднакво красива със своите цветни стъкла. И пак обгърната в сиво.

Този цвят запомних там. Спомените от града са ми смесени, свързани с много открития, но и с много тъга. Но когато се сетя за Бразилия, мисля за Нимайер. Когато стане въпрос за съвременна архитектура – пак той е на преден план. Творецът, който направи сивото привлекателно.

Когато имаме подобен пример за жизненост на пълни обороти на 104 години, нашето собствено съществуване сякаш минава с една идея по-леко. Това помага и стимулира. Стига всеки да успее да намери собствения си цвят в живота. Бил той и сив.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s