Пияни вишни

Асоциацията за разцъфнали вишневи дръвчета се свързва с Япония и с нищо друго. Четох дори, че там, далеч на изток от нас, чакат в двора на храма Ясукуни в центъра на Токио да се разтворят повече от пет цветчета. Това моментално се обявява в централните новини и официално започва сезонът за съзерцаване на тази природна красота. Обявяват го хората, да няма разбрали-недоразбрали. Обикновенно се случва през март.

Забравил съм точно кой месец бяхме във Ванкувър, със сигурност не беше март. Но символът на Британска Колумбия е място, където спокойно може да залинее чувството ти за ориентация във времето. Не ти и трябва – именно там е една от реално съществуващите човешки представи за земен рай. Две неща ми направиха впечатление още на първия ден. Цъфналите вече (много повече от пет цветчета) вишневи дръвчета. Още не бях ходил в Токио и това ме грабна. Целият Ванкувър бе вишнев, розов и неизбежно син – поради показващата се отвсякъде вода. Вишневите дръвчета бяха на всяка улица – из центъра, в покрайнините, пред секс-магазините, пред модерните шопинг центрове, из главната улица на местния Чайнатаун. А той е доста обширен.

Другото нещо, което неизбежно остана като спомен за този град е наличието на невероятно голямо количество свободно бродещи бездомници. Странни, на моменти плашещи, особено когато прекрачиш в тяхна територия, неизбежно с някакво пиене в ръка. Бездомници, мъкнещи своите кашони и раници, претъпкани с ненужни боклуци. Една от сутрините, в която се наложи да станем извънредно рано, за да хванем хидроплана за столицата Виктория имахме нужда от кафе. Бе по-рано дори от времето, когато в хотела сервират закуска. Нуждаехме се от кафе, наблизо единствено работеше една от локалните вериги. Сами, някъде след шест часа, участници в събуждането на града. По вече светлите улици единствено и само бездомници. Тръгнали за сутрешния си лов.  Но пак с шише в ръка, преполовено, което вече определя и по-различната им походка. Бездомници, лутащи се под цъфналите вишни. И някой закъсняващ за работа китаец, тичащ, за да опита да си спести гнева на своя шеф за евентуалното закъснение.

Сигурен съм, че демокрацията, която е в коренът на всичко в Канада е довела до свободното разрастване на периметъра на тези хиляди хора. Няма лошо, те си получават високите социални помощи, имат подсигурен от държавата дом и вероятно храна, поне два пъти на ден. Сигурен съм и че понякога използват вишневите дръвчета, особено нощем, за заместители на тоалетна. Но това все така си остават най-красивите пияни вишневи дръвчета, които сме виждали.

Години по-късно в Токио, вече бяхме изпуснали сезона и централната информационна емисия.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s