Малка спретната къщурка с три палмички отпред

Честно?! Това (ли) е най-известното място в цял Рейкявик?! Това е…

Най-странното ще го оставя за след малко. Но наистина Sircus шокира с елементарния си външен вид. Наивно нарисуваните палмички на бледо-синия фон са присъщи за някакъв евтин карибски плажен бар, но не и за най-популярния нощен локал в столицата на Исландия. Глупаво име и също така евтин надпис на покрива. Но дотук с евтините работи – една бира е към 15 евро, моля! Даже не знам дали в момента Sircus продължава да стои там, където го заварих преди близо 10 години. Помня, през 2008 година се заговори, че ще бъде разрушен. Тогава някакъв арт-кръг реши вкупом да го премести в Лондон. Ей така, като пътуващите циркове, които се местят от град в град. Дори си бяха намерили исландска авиокомпания за спонсор на инциативата. Какво стана – мързи ме да проверявам, пък и това няма отношение към историята.

Като стана въпрос за история – да, масовите туристи, ако изобщо подобно понятие би могло да бъде отнесено за град като Рейкявик предпочитат да щракат къщата, където през 1986 година Горбачов и Рейгън се срещнаха, за да започне заравянето на томахавките в края на Студената война. Къща като къща, друго си е „Sircus” – алтернативният хъб на цяло едно поколение, донесло на света Бьорк и Сигур Рос. Никак не се учудих, че когато лично Спайк Джоунз реши да режисира клипа на Бьорк Triumph of a Heart  просто е попитал, къде обича исландското лудо Ленче да порка по цели нощи. Отидете на 0:50 във въпросния клип, за да видите как тя паркира една съветска Жигула пред познатата сграда с кичозните палмички, след което започва безпаметното й натряскване. Повече няма да ви убеждавам: това е мястото в Рейкявик и ако то вече не съществува – който бил там – бил. Ако не – и в своята пътешественическа ектравагантност имате път натам – не пропускайте Клаппарстигур № 30.

Възможно ли е обаче друго – да не разполагаш с цялата тази информация, просто да се шляеш безцелно, за да оцениш сравнително приятното време там през септември и в една странична уличка да се натъкнеш съвсем случайно именно пред “Sircus”. И след цели три дни в Рейкявик точно това късче да те плени. Да те накара да извадиш фотоапарата и да си го запазиш. И изобщо не си мислете, че толкова на север по глобуса няма други цветни петна. Напротив, именно Рейкявик е едно от най-шарените кътчета по света. Но така и никога не разбрах, защо точно място, което очакваш да не е проветрявано от месеци и вътре да има само матирани пияни брадати потомци на викингите, е толкова пленително. Това за проветряването ми хрумна ей сега, виждайки незабележимо малкото прозорче, което изпълнява ролята на естествен климатик. Това да извадя фотоапарата обаче ми хрумна там, веднага. Преди да похарча 30 евро за две бири.

Реклами

3 мнения за “Малка спретната къщурка с три палмички отпред

  1. Вашият блог потвържадава тезата „Всичко правено с любов е красиво!“ „…и дава любов!“ (сега ми хрумна, докато спрях за секунда, за да усетя с какво ме зарежда това околосветско пътешествие 🙂 Да, думата е една и тя е любов. Любов към свободата, пътешествията, фотграфията, писането, любов между Вас двамата, Поли и Ники, и изобщо любов към живота! Голяма късметлийка съм, че Ви открих и се заредих! 🙂 Късметлии са и приятелите Ви, че познават хора като Вас! Може би, си мислите, че преувеличавам, но освен, че това е ефектът след запознаването ми с част от работата и биографиите Ви, много обичам и се възхищавам на хора като Вас – ЖИВИ! Обичайте се и продължавайте да обичате това което правите, и да правите това което обичате.
    Пожелавам Ви изобилие, а аз с интерес ще следя новостите около света, който Вие създавате!

    1. Илияна, благодарим от сърце за красивите думи, много ни развълнувахте! :))) Именно заради хора като вас си струват усилията да продължаваме да поддържаме този блог свеж. Радваме се, че сме ви доставили поне мъничко удоволствие и се надяваме да ви срещаме тук често. Обичаме да пътуваме, да снимаме и да си спомняме, но най-много обичаме да споделяме. А е истинско удоволствие да срещаме хора, които умеят да слушат и контактуват, и по този начин правят тази комуникация смислена. Пожелаваме ви успех на всички нива, личи се, че сте човек, който търси, намира и оценява красивите неща в живота. До скоро! :)))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s